آنتیوخوس چهارم ، یکی از پادشاهان سلسله سلوکی میان سال های ۲۱۵ _ ۱۶۴ قبل از میلاد بود . لقب او تئوس اپیفانس که در یونانی به معنای تجلّی خداوند است .
پادشاه قبل از او آنتیوخوس سوم و پادشاه و جانشین پس از او آنتیوخوس پنجم نام داشت .
دین و مذهب آنان آیین یونان باستان بود .
وی زاده ۲۱۵ پیش از میلاد بود و در دسامبر ۱۶۴ پیش از میلاد در ۵۰ _ ۵۱ سالگی درگذشت .
پدر وی آنتیوخوس سوم و مادرش لائودیس سوم بود .
او از دودمان سلوکیان ، نام همسرش لائودیس چهارم و صاحب پنج فرزند با نام های آنتیوخوس پنجم ، لائودیس ششم ، آنتیوخیس ، الکساندربالاس ( تایید نشده ) و لائودیس ( احتمالا ) بود .
« زندگی و پادشاهی » وی پسر آنتیوخوس سوم و برادر سلوکوس چهارم بود ، اسم او در ابتدا مهرداد بود اما بعد از اینکه به فرمانروایی رسید اسم خودش را به آنتیوخوس تغییر داد . از اتفاق های مهم دوران پادشاهی او لشگرکشی موفقیت آمیزش به مصر بود که او را در آستانه فتح مصر قرار داد . همچنین آزار و اذیت یهودیان یهودیه و سامریه و شورش یهودیان مکابی از دیگر اتفاق های مهم دوران پادشاهی او بود .
« نام » آنتیوخوس اولین فرمانروای سلسله سلوکی بود که با القاب الهی ( اپیفانس ) به نام خود سکه ضرب کرده ، که این کار او احتمالا تقلیدی از پادشاهان یونانی باکتریا بوده . هم دوران های او ، او را به تمسخر و کنایه اپیمان می خواندند ( به معنای یک دیوانه ) به دلیل رفتارهای عجیب و غریبی که داشته و اینکه خود را یک خدا میپنداشته .
« جنگ با یهودیان » در بین یهودیان آنتیوخوس به عنوان شخصی با ظاهر پست و تبه کار یهود شناخته میشود و هم چنان پاره ای از آیین ها چون هانوکا در ارتباط با اوست .
« سال های انتهایی و مرگ آنتیوخوس چهارم » سال های آخر زندگی او در نبرد با اشکانیان گذشت . به نظر میرسد که او در مقابل اشکانیان به پیروزی هایی رسیده باشد اما با مرگ او در اثر بیماری در ۱۶۴ قبل از میلاد مسئله سلوکیان شرق نیمه تمام ماند .
مجسمه نیم تنه آنتیوخوس چهارم در موزه آلتس در برلین می باشد .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.