ایفرا هرمز یا فرایه هرمز ( به پارسی میانه : Farāya Ōhrmazd ) یکی از زنان نجیب زادهٔ ساسانی در سدهٔ چهارم میلادی ، شهبانوی ساسانی ، ملکه مادر ( به عنوان مادر آذر نرسه ) همسر هرمز دوم هشتمین شاهنشاه ساسانی و مادر آذر نرسه نهمین پادشاه ساسانی و نیز شاپور دوم دهمین پادشاه ساسانی بود . وی از خاندان ساسانی و دارای دین و مذهب مسیحیت بود . بزرگان کشور به دنبال مرگ هرمز و بحران جانشینی که در اثر آن روی داده بود ، بر آن شدند تا حکومت را به واپسین فرزند هرمز که هنوز از ایفرا هرمز زاده نشده بود واگذار کنند . بدین ترتیب تاج گذاری بر شکم ایفرا انجام شد و وی در کنار بزرگان تا زمان بزرگسالی آن فرزند که شاپور نام گرفت ، به حکمرانی بر کشور پرداخت . ایفرا هرمز دارای پدری یهودی بود و خود بعده ها به مسیحیت گروید . دربارهٔ رابطهٔ دوستانه و همکاری های وی با یهودیان در دربار در جهت رسیدن به خواسته ها و اهدافشان در تاریخ نقل های بسیاری شده است . از وی در پنج داستان تلمود نیز یاد شده است . تلمود ایفرا هرمز را به عنوان ملکه ای که علاقهٔ بسیاری به یهودیت دارد نشان می دهد .
« پیش زمینه » بعد از مرگ هرمز دوم در سال ۳۰۹ میلادی ، پسر او آذرنرسه جانشین و به عنوان نهمین پادشاه ساسانی به سلطنت رسید ، اما وی پس از مدت کوتاهی به دست بزرگان خلع و کشته شد . بزرگان سپس پسر دوم هرمز را کور کردند و سومین پسرش را که هرمز نام داشت ، به زندان انداختند که وی نیز چندی بعد گریخت و به روم پناه برد . بنابراین تاج و تخت برای فرزند به دنیا نیامده هرمز دوم از همسرش ایفرا هرمز ، که شاپور دوم نام گرفت ، در نظر گرفته شد . رویداد های بعد از مرگ هرمز دوم و چگونگی به سلطنت رسیدن پسرش شاپور در گزارش های ایرانی و عربی با شاخ و برگ های داستانی به هم آمیخته شده اند . در این گزارش ها که از منابع ساسانی سرچشمه گرفته اند ، جنگ های درون خاندانیِ بعد از مرگ هرمز که برای دستگاهِ فرمانروایی بسیار نامطلوب و ناخوشایند بود ، هیچ بازتابی نیافته است .
« زندگی » در مورد زندگی اولیه ایفرا هرمز و اصالت و اصل و نسب وی اطلاعات چندانی در دسترس نیست . با وجود همۀ گزارش های ایرانی و عربی دربارۀ اینکه شاپور دوم تنها فرزند هرمز دوم بود و بعد از مرگ او چشم به جهان گشود ، در دیگر منابع تاریخی نام چند پسر دیگر هرمز دوم به چشم می آید . زُناراس ، یوحنا مالالاس و زوسیموس ، از چند برادر شاپور دوم نام برده اند . به گزارش زناراس ( تاریخ نویس ) ، هرمز دوم از شهبانوی خود ایفرا هرمز سه پسر داشت به نامهای آذرنرسه ، هرمز و شاهزادۀ دیگری که زناراس نام وی را نگفته است . بعد از مرگ هرمز دوم ، آذرنرسه که پسر ارشد وی بود بر تخت سلطنت نشست و پادشاه شد اما چون خشن و ستمگر بود ، ایرانیان وی را دوست نمی داشتند و از این رو ، آذرنرسه را از فرمانروایی برکنار کردند . یوحنا مالالاس به نقل از ماگنوس حرانی شاپور دوم را « شاپور ارشک » یعنی شاپور از خاندان ارشک نامیده است . تنها توجیه و دلیل برای آن این است که قبول کنیم شاپور از سمت مادر تبار اشکانی داشته است . به گفتهٔ یک رویدادنامهٔ نسطوری پدرِ ایفرا هرمز یک یهودی بود . بر اساس همان رویدادنامه ، ایفرا هرمز توسط شمعون برصباعی به مسیحیت گروید . بعضی نوشته های یهودی وی را نیز یهودی می دانند . ایفرا هرمز همسر هرمز دوم و مادر شاپور دوم ساسانی بود . هرمز مجموعاً ۹ فرزند داشت . معلوم نیست که به جز شاپور کدامیک از فرزندان هرمز از همسرش ایفرا هرمز بوده اند ؛ اما می توان از تاریخ نویسان بیزانسی استنباط کرد که آذرنرسه ، هرمز و پسر دیگر هرمز ، زادهٔ همسر نخست وی بوده اند . با این وجود به گفتهٔ طبری هرمز بعد از مرگ فرزندی نداشت و به ناچار فرزند به دنیا نیامده وی به عنوان شاه برگزیده شد . شاپور در سال ۳۰۹ میلادی از ایفرا هرمز زاده شد . بر اساس یک حکایت سنتی ، درباریان و موبدان ، تاج ساسانی را روی شکم ایفرا هرمز ( به هنگام بارداری ) گذاشتند و بنابراین شاپور به معنای واقعی کلمه به صورت شاه چشم بر جهان گشود . در سال های آغازین فرمانروایی شاپور ، درباریان و به ویژه ایفرا هرمز زمام امور را در اختیار داشتند . نولدکه از قدرت و نفوذ بسیار زیاد ایفرا هرمز بر شاپور حتی در دوران رشد و پرورش وی سخن گفته است . بعید نیست که حتی به قدرت رسیدن شاپور از میان مدعیان قدرت با اعمال نفوذ ایفرا هرمز روی داده باشد . علیرضا شاپور شهبازی بر این عقیده است که به علت نامعلوم بودن جنسیت شاپور قبل از تولد ، تاج گذاری وی از روی شکم مادر نامحتمل است . به گفتهٔ وی شاپور چهل روز بعد از مرگ پدرش چشم بر جهان گشود و بزرگان برای دستیابی به قدرت بیشتر آذرنرسه را به قتل رساندند و شاپور را بر تخت سلطنت نشاندند که تا پایان دوران کودکی وی در قدرت بمانند . ثبات ایران در دورهٔ خردسالی شاپور با وجود حکومت نیابتی بزرگان بر کشور و نبود فرمانروا در عمل قابل توجه است . بخشی از این ثبات به این خاطر است که امپراتوری روم سرگرم و مشغول درگیری های داخلی خود بود . با این وجود ایران در این دوره کاملاً بی گزند نماند و مورد تاخت و تاز قبایل عرب قرار گرفت . شاپور با رسیدن به شانزده سالگی طی نبردی این قبایل را سرکوب کرد و امنیت و آرامش را به مرز های جنوبی کشور بازگرداند . تاریخ دقیق تولد و مرگ ایفرا هرمز ، شهبانوی ساسانی مشخص نیست .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.