عالم شاه بیگم یا حلیمه بیگی آغا ، ملکه مادر شاه اسماعیل یکم نخستین پادشاه و بنیانگذار امپراطوری صفوی ، همسر سلطان حیدر از مشایخ صفوی و نیز دختر اوزون حسن پادشاه و دسپینا خاتون دختر امپراتور ترابوزان ژان چهارم بود . وی در سال ۱۴۶۰ میلادی در دیاربکر ، پادشاهی بایندریان چشم بر جهان گشود . او از خاندان بایندریان در هنگام تولد و پس از آن از خاندان صفوی ( هنگام ازدواج ) و دارای دین و مذهب اسلام ، شیعه بود . عالم شاه بیگم از سال ۱۵۰۲ تا سال ۱۵۲۲ در مقام و جایگاه ملکه مادر قرار داشت ، پس از او تاجلی بیگم این مقام را از آن خود کرد . نام کامل وی نواب علیه عالم شاه حلیمه بیگی آغا بود .
« زندگی » وی را هنگام تولد مارتا نامیدند ، در سنین جوانی با شیخ حیدر پسر عمه خود پیمان زناشویی بست . بعد از ازدواج اسلام آورد و نامش به عالم شاه بیگم تغییر یافت . حاصل این وصلت سه پسر با نام های سلطان علی ، شاه اسماعیل یکم و ابراهیم میرزا بود . عالم شاه بیگم پس از کشته شدن شیخ حیدر در نبرد با شروانشاهان به دستور برادرش سلطان یعقوب همراه با پسرانش به شهر استخر در فارس تبعید و زندانی شد . در این دوران شاه اسماعیل یک ساله بود . بعد از مرگ سلطان یعقوب پسرش سلطان بایسنقر بر تخت سلطنت نشست اما سلطان رستم به جنگ و پیکار با او برخاست و عالم شاه بیگم را همراه فرزندانش آزاد کرد و سپس به تبریز آورد . پس از چیره شدن رستم بر بایسنقر به علت ترس از قدرت سلطان علی ، به نبرد با او پرداخت و در نهایت سلطان علی کشته شد . عالم شاه بیگم پس از این اتفاق پسرانش ابراهیم و اسماعیل را به لاهیجان در گیلان فرستاد تا در آن جا نزد کارکیا میرزا علی تربیت شوند ، در این زمان عالم شاه به رابط میان قزلباش و اسماعیل مبدل گشت . عالم شاه بیگم یکی از حامیان اصلی شاه اسماعیل یکم برای تشکیل حکومت و پادشاهی صفویان بود . وی در انتقال قدرت به فرزندش نقش اساسی داشت .
« آرامگاه » در حیاط مقابر بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در اردبیل ، متصل بدیوار صحن بقعه ، مقبره کوچکی است منسوب به حلیمه بیگم .
« مرگ عالم شاه بیگم » سرانجام عالم شاه بیگم در سال ۱۵۲۲ در سن ۶۲ سالگی درگذشت ، وی را در آرامگاه شیخ صفی در اردبیل به خاک سپردند .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.