فرهاد چهارم یا اشک چهاردهم ، چهاردهمین پادشاه اشکانی است ، که از سال ۳۷ پیش از میلاد تا سال ۲ پیش از میلاد سلطنت کرد . پدر او ارد دوم از سلطنت کناره گیری کرد و مقام و جایگاه پادشاهی را به او واگذار کرد . پس از او فرهاد پنجم و ملکه موزا به عنوان پادشاه اشکانی بر تخت نشستند . وی از دودمان اشکانیان و دارای دین و مذهب مزدیسنا بود . فرهاد پنج همسر با نام های اولنایر ، کلئوپاترا ، بیستیباناپس ، باسیرتا و موزا داشت . وی همچنین صاحب چهار فرزند با نام های فرهاد پنجم ، فرهاد ، بهنام یکم و کارن بود .
فرهاد چهارم همین که بر تخت سلطنت نشست ، برادران خود را به قتل رساند . پدر او که هنوز زنده بود ، او را به خاطر کار ناپسندش مورد سرزنش و ملامت قرار داد و فرهاد پدر خود را بخاطر این مخالفت به قتل رساند ، وی بعد توسط تیرداد از سلطنت خلع شد و بعد از چند سال دوباره به سلطنت بازگشت و با بازگشتش بر قدرت نخستین امپراتور روم برای او کنیز بسیار زیبایی به نام تراموزا که بعدا به ملکه موزا اشکانی تبدیل شد ، فرستاد . این زن ملکه اعظم و اصلی اشکانی و مادر تنها وارث کشور و یگانه همسر فرهاد بود و در اواخر حکومت فرهاد تا زمان کشته شدن فرهاد توسط وارث و ملکه اش موزا ، به عنوان نایب السلطنه اداره و کنترل کشور را به تنهایی در دست داشت و پس از مرگ فرهاد مادر و پسر به صورت فرمانروای مشترک بر تخت سلطنت نشستند و تاجگذاری کردند .
فرهاد چهارم به دلیل پیروزی بر رومیان مغرور و بسیار خشن شد . تغییر رفتار او نابسامانی های بسیاری را سبب شد و ارتشیان و بزرگان و سران کشور از او ناراضی شدند . در سال ۳۲ پیش از میلاد شخصی به نام تیرداد فرهاد را از سلطنت برکنار کرد و وی را به آسیای میانه فراری داد . مردم و بزرگان که از فرهاد به دلیل تندروی ها و تغییر رفتارش ناراضی بودند ، با بر تخت نشستن تیرداد هیچ مخالفتی نکردند . در سال ۳۰ میلادی فرهاد چهارم با کمک و پشتیبانی سکاها موفق شد بر تیرداد چیره شود و او را شکست و به سوریه فراری دهد و خود دوباره به سلطنت بازگردد . تیرداد یکی از پسران فرهاد را به عنوان گروگان با خود به سوریه و به نزد اکتاویوس فرمانروای سوریه برد و پسر فرهاد را به رومیان تحویل داد . او از اکتاویوس که در آن زمان آگوستوس نامیده میشد ، درخواست کمک و یاری کرد ، ولی آگوستوس از این کار خودداری کرد . بعد از گذشت هفت سال از این اتفاق ، مذاکراتی میان آگوستوس و فرهاد صورت گرفت . اکتاویوس ، پسر فرهاد را به ایران باز پس فرستاد و خواستار باز پس دادن پرچم های روم شد که ایرانیان در جنگهایشان با رومیان به غنیمت گرفته بودند . آگوستوس برخلاف کراسوس و مارک آنتوان از درگیر شدن و جنگ با ایرانیان خودداری کرد و به باز پس گرفتن پرچم ها بسنده کرد . رومیان بعد از دریافت پرچم هایشان جشن های بزرگ و مفصلی برپا کردند . آگوستوس با فرهاد مناسبات دوستانهای برقرار کرد و بخاطر تحکیم این روابط کنیزکی ایتالیایی به نام موزا را برای فرهاد فرستاد .
« تاثیر ملکه موزا بر فرهاد چهارم » ملکه موزا برای اینکه موفق شود پسری را که از فرهاد داشت ، به سلطنت برساند ، فرهاد را تحریک کرد تا دیگر پسرانش را به روم بفرستد تا در آنجا ساکن شوند . فرهاد چهارم بنابر میل و خواسته موزا پسرش فرهاد را که از او بود ، به جانشینی خود برگزید . در سال ۲ پیش از میلاد فرهاد توسط همسر خود ملکه موزا و فرزندش فرهاد که بعد از او به عنوان فرهاد پنجم به همراه ملکه موزا اشکانی به سلطنت رسیدند ، مسموم شد . بعد از مرگ فرهاد چهارم استحکام و ثبات در شاهنشاهی اشکانی و به ویژه در خاندان پادشاهی به مرور کمتر و کمتر شد و موجبات نبردهای خانگی بسیاری را فراهم کرد که تنها به تضعیف شدن و سپس از بین رفتن شاهنشاهی اشکانی کمک کرد .
« مرگ فرهاد چهارم » وی در سال ۲ پیش از میلاد درگذشت .
عکس فوق نگاره ای از سکه ی فرهاد چهارم ، شاهنشاه اشکانی میباشد .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.