مهرداد دوم ، اشک هشتم یا مهرداد بزرگ هشتمین شاهنشاه اشکانی است که از سال ۱۲۴ پیش از میلاد تا سال ۹۱ پیش از میلاد حکومت کرد . پیش از او اردوان یکم و پس از او گودرز یکم به عنوان شاهنشاه اشکانی بر تخت سلطنت نشستند . وی پسر و جانشین اردوان یکم ، از دودمان اشکانیان و دارای دین و مذهب مزدیسنا بود . او صاحب دو فرزند با نام های گودرز یکم و مهرداد سوم شد . لقب « بزرگ » را به علت مقتدر و توانمند بودن در همه امور حکومت تا نظامی و نظم و سازمان دادن به تمام امور ایران و برقرار کردن اقتدار مطلق فرمانروا پس از دوره هرج و مرج و اغتشاش بعد از مرگ فرهاد دوم به او داده اند . مهرداد زمانی به پادشاهی رسید که ایران از هر طرف تیررس و آماج تهاجم اقوام مختلف شده بود در درون کشور نیز مخالفان از هر سو برای گرفتن قدرت به مقام و جایگاه فرمانروا حمله میکردند . مهرداد با دلاوری و درایت تمام نواحی تصرف شده را باز پس گرفت و مرزهای ایران را در شرق تا کوههای هیمالیا و در غرب تا میانرودان رساند . در دوران فرمانروایی او حکومت اشکانی به یکی از بزرگترین قدرت های زمان خود تبدیل شد . این پادشاه یکی از شاهان بزرگ اشکانی است و در زمان او ایران بر سکاها و مردمان صحراگرد که از طرف شمال بر ممالک ایران فشار می آوردند فائق آمد و مهرداد آنچنان شکست سختی به آنها داد که دیگر تا مدتها متعرض ایران نشدند و همچنین در دوران این پادشاه ایران وارد مرحله ی جدیدی شد . توضیح آنکه حکومت عالمگیر روم تمام عالم غرب را تسخیر کرده به سرحدات ایران نزدیک گردید و اوضاع جدیدی در آسیای غربی به وجود آمد . در دوران فرمانروایی او ایران و روم هم مرز شدند . خلاصه اوضاع در چند کلمه این است : از یک طرف دولت جمهوری روم ( بعدها امپراتوری روم ) فتح ایران و هند را برای تکمیل جهانداری خود لازم میدید و از سمت دیگر ایران که به طرف غرب توسعه می یافت با این حریف قدرتمند و زبردست که عالم را عاجز و ناتوان کرده بود قهراً مواجه و روبه رو می شد . در نتیجه این رخداد های تاریخی ایران و روم در مدت چند قرن با هم بر سر تقسیم عالم در مبارزه و نبرد بودند و کشمکش اشکانیان با رومیها با فاصله هایی در سه قرن استمرار یافت و بعد از انقراض آنها هم زنجیره این جنگ ها نگسست ؛ ساسانیان نیز به مدت چهار قرن با رومی ها و یونانی ها در زد و خورد بودند . او همچنین به اوضاع داخلی ایران نظم و سازمان داد و اقتصاد شکوفایی را راه اندازی کرد و فقر و تنگ دستی در کشور از بین رفت . طول دوره حکومت مهرداد بزرگ را یکی از عصر های زرین و پرشکوه تاریخ ایران می دانند . مهرداد دوم اولین شاه اشکانی بود که همانند شاهان هخامنشی خود را « شاه شاهان » خواند .
« نبرد ها » مهرداد پس از نشستن بر تخت پادشاهی ، ابتدا بابل را از تازیان پس گرفت و سپس به ارمنستان لشکر کشید . وی در سال ۱۱۳ پیش از میلاد سراسر میانرودان را به دست آورد و آنگاه رو به شرق نهاد . قبل از رسیدن مهرداد به سلطنت ، در حدود سال ۱۳۳ پیش از میلاد در شرق ، سکاها به مرزهای ایران و بلخ هجوم بردند ، دولت بلخ را نابود کردند و دولت های کوچک یونانی را تا نزدیک هندوستان از بین بردند . آنها به داخل ایران نیز تازیدند و پارت و گرگان را لگدکوب اسبان خود کردند . عده ای از آنان به سیستان و باختر رفتند و حکومتی سکایی به وجود آوردند و از این پس سرزمین زرنگ سکستان (سیستان) نامیده شد . حتی اردوان دوم پادشاه ایران که پدر مهرداد دوم بود ، نیز در جنگی با آنان کشته شد . مهرداد با نبردی سهمگین سکاها را شکست داد . وی پارت و هرات را آزاد کرد و حکومت سکایی سیستان را وابسته به حکومت اشکانی کرد . وی مرو و بخشهایی از فرارود را نیز اشغال کرد . او همچنین در جنگی که در شمال عربستان کنونی انجام شد ، چادرنشینان تازی را که نیت وارد شدن به قلمرو حکومت اشکانی را داشتند ، شکست داد و آنها را تا مرکز بیابان عربستان به عقب راند .
« پایان زندگی مهرداد » در پایان زندگی مهرداد دوم در شرق و غرب قلمرو اشکانیان تهاجم و تعرضاتی صورت گرفت . تیگران ، پادشاه ارمنستان از مرگ مهرداد استفاده کرد و بخش شمالی میانرودان را اشغال کرد . در این زمان گودرز که در دوران مهرداد دوم در بابل قیام کرده بود ، برای مدت کوتاهی به سلطنت رسید . اُرُد گودرز را از حکومت انداخت و پس از دوره کوتاهی سیناتروک به جای او بر تخت سلطنت نشست .
« مرگ مهرداد دوم » وی در سال ۹۱ پیش از میلاد درگذشت .
عکس فوق نگاره ای از سکه ی مهرداد دوم ، شاهنشاه اشکانی میباشد .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.