نوربانو سلطان ، که با نام عفیفه نوربانو سلطان نیز شناخته میشود ، نام اصلی وی سیسیلیا یا الیویا بافو بوده است .
نام کامل او نیز ، دولتلو عصمتلو عفیفه نوربانو عتیق والده سلطان عالیت الشان حضرتلری بوده .
او در جزیره پاروس در دریای اژه که متعلق به جمهوری ونیز بود در سال ۱۵۲۵ ( حدودا ) زاده شد .
نوربانو خاصگی سلطان و همسر عقدی سلطان سلیم دوم ، مادربزرگ محمد سوم و همچنین یکی از چهرههای برجسته و مشهور در دوره سلطنت زنان بود که از ۷ سپتامبر ۱۵۶۶ تا ۱۵ دسامبر ۱۵۷۴ در این مقام و جایگاه بود ، پیش از او خرم سلطان و پس از او صفیه سلطان در این جایگاه قرار داشتند .
او همچنین والده سلطان ، مراد سوم بود که از ۱۵ دسامبر ۱۵۷۴ تا ۷ دسامبر ۱۵۸۳ در این جایگاه قرار داشت ، پیش از او حفصه سلطان و پس از او صفیه سلطان این جایگاه را از آن خود کردند .
نوربانو صاحب چهار فرزند با نام های مراد سوم ، اسماخان سلطان ، گوهرخان سلطان و شاه سلطان شد .
او دختر نیکُلُ ونیر و ویولانتا بافو بود .
دین و مذهب وی اسلام و پیش از آن کاتولیک رومی یا یهودی یا ارتودکس بوده است .
او در سال ۱۵۴۰ توسط بارباروس خیرالدین پاشا دزدیده شد . وی پیش از ورود به دربار عثمانی اصالتی ونیزی داشته است . برخی تاریخ نویسان او را یهودی ونیزی معرفی کردهاند و عده ای دیگر پیرو کلیسای کاتولیک روم .
« خاصگی سلطان »
نوربانو مورد علاقه ترین همسر شاهزاده سلیم شد ( که در سال ۱۵۶۶ به عنوان سلطان سلیم دوم به سلطان عثمانی تبدیل شد ) . زمانی که همسرش سلیم هنوز شاهزاده بود ، نوربانو سرپرست حرمسرای شوهر خود در مانیسا بود . هنگامی که سلیم سلطان شد ، همسر موردعلاقه خود ، نوربانو را به عنوان خاصگی نوربانو سلطان معرفی کرد ، و اجازه داد در تمام دوران سلطنت و حکومت خود در کاخ توپقاپی بماند . حتی پس از اینکه سلیم شروع به پذیرش معاشرت با زنان دیگر کرد ، نوربانو همچنان به عنوان همسر محبوب سلطان سلیم دوم ، بخاطر زیبایی و هوش زیادش باقی ماند و هیچ زنی موفق نشد تاثیری که نوربانو بر سلیم می گذارد را داشته باشد . وی به عنوان مادر وارث ظاهری و قانونی ، و به عنوان مشاور اصلی همسر خود عمل کرد همان گونه که مادرشوهر خود خرم سلطان انجام داده بود . سلطان سلیم دوم به علت احترام به قضاوت خوب همسرش ، اکثراً با نوربانو در مورد موضوعات مختلف مشاوره میکرد و از راهنمایی های وی استفاده میکرد .
نوربانو در طول حکومت و سلطنت شوهرش به چهره ای قدرتمند و با نفوذ تبدیل شد . طبق گفته برخی منابع ، تأثیر وی طوری بود که نوربانو سلطان به صورت موثری دولت را در کنار وزیر بزرگ سوکلو محمد پاشا اداره میکرد .
اواخر سلطنت سلطان سلیم دوم در سال ۱۵۷۴ ، خاصگی سلطان نوربانو روزانه ۱۳۰۰ سکه طلا دریافت می کرد ، در حالی که سایر کنیزها و خاتون های سلطان سلیم ، که هر یک مادر یک فرزند بودن ، فقط ۴۰ سکه نقره از خزانه دولتی دریافت می کردند .
« والده سلطان »
شاهزاده مراد به عنوان فرماندار مانیسا به سواحل اژه اعزام شده بود و وقتی سلطان سلیم دوم در سال ۱۵۷۴ از دنیا رفت ، در آنجا بود . این بهترین فرصت برای کسی بود که بتواند با مرگ سلطان پیشین و تا آمدن سلطان بعدی به پایتخت قدرت را به دست بگیرد . نوربانو این مسئله را بیشتر از هر کسی متوجه شد و سریع عمل کرد . امنیت و حفظ حریم خصوصی در حرمسرا سخت ترین مکان در هر کجا بود و هیچ کس نمی دانست که واقعاً سلطان سلیم دوم فوت شده است . نوربانو به هیچ کس در این مورد چیزی نگفت و جسد مرده همسر خود را در یخدان مخفی پنهان کرد و برای پسرش به مانیسا نامه ای فرستاد تا پسرش سریعاً به استانبول بیاید . این امر تا دوازده روز بعد ، هنگامی که مراد وارد کاخ شد و نوربانو جسد شوهر فقید خود را تحویل داد ، به طور عمومی فاش نشده بود . پسرش مراد با عنوان سلطان مراد سوم بر تخت سلطنت نشست و نوربانو والده سلطان شد ، بالاترین و عالی رتبه ترین مقام و جایگاهی که یک زن در امپراتوری عثمانی می توانست در آن باشد .
زیر سلطه نوربانو بر حرمسرای امپراتوری ، احترام بسیار زیاد پسرش مراد و نیز ضعف پسرش نسبت به او نوربانو موفق شد نقش اصلی را در دولت داشته باشد . به این ترتیب والده سلطان به مقام و جایگاه بسیار والایی رسید و به یک مقام رسمی ، مهم ، قدرتمند و بسیار بانفوذ سلسله امپراطوری عثمانی تبدیل شد . پول جیب نوربانو ماهانه به ۲۰،۰۰۰ سکه طلا می رسید ، که در میان اعضای فرماندهان و مقامات عالی رتبه به مقدار بالایی رسیده بود ، و به عنوان شاخص این قدرت بزرگ در نظر گرفته می شود .
« فرزندان »
* شاه سلطان ، متولد ۱۵۴۴ در مانیسا بود ، او در سپتامبر ۱۵۸۰ در استانبول درگذشت ، وی را در مقبره زال محمود پاشا در مسجد ایوب سلطان به خاک سپردند .
* اسماخان سلطان ، متولد ۱۵۴۴ در مانیسا بود ، او در ۸ اوت ۱۵۸۵ در استانبول درگذشت ، وی را در مقبره سلیم دوم در مسجد ایا صوفیا به خاک سپردند .
* گوهرخان سلطان ، متولد ۱۵۴۴ در مانیسا بود ، او در سال ۱۶۰۴ در استانبول درگذشت ، وی را در مقبره سلیم دوم در مسجد ایا صوفیا به خاک سپردند .
* مراد سوم ، متولد ۴ ژوئیه ۱۵۴۶ در مانیسا بود ، او در ۱۶/۱۷ ژانویه سال ۱۵۹۵ در استانبول درگذشت ، وی را در آرامگاه مراد سوم در مسجد ایاصوفیا به خاک سپردند .
« مرگ و پایان نوربانو سلطان »
نوربانو در ۷ دسامبر سال ۱۵۸۳ سرانجام در ۵۸ سالگی در استانبول درگذشت ، وی را در مسجد ایا صوفیا در کنار همسرش سلطان سلیم دوم به خاک سپردند .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.