کاووس که در منابع اسلامی از آن با نام کیوس هم یاد شده است ، فرزند بزرگ و ارشد قباد یکم بیستمین پادشاه ساسانی بود که دو بار بر تخت سلطنت نشست . نام وی شاید از روی نام کیکاووس ، فرزند کیقباد و شاه اسطورهای ایران گرفته شده باشد . احتمالاً باید او ابتدا جانشین مقتدر و توانمند تاج و تخت ساسانی بوده باشد . با این وجود ، بعد از همهگیرشدن کیش مزدکی ، کاووس متهم به پشتیبانی و حمایت از مزدک و پیروی از کژدینی او شد . برادر جوان تر وی ، که خسرو انوشیروان بود و به اطاعت ، فرمانبرداری و پشتیبانی از کیش متعارف مزدیسنا مشهور و نامی بود ، مورد پشتیبانی و حمایت اشراف و موبدان قرار گرفت . به دنبال آن ، کاووس از جانشینی تاج و تخت و سلطنت ساسانی کنار گذاشته شد و خسرو انوشیروان جای وی را گرفت . در دوران پایانی پادشاهی پدرش ، کاووس در سال ۵۲۰ میلادی به عنوان فرمانروای طبرستان منصوب شد و به وی عنوان « شاه پتشخوارگر » داده شد ( پتشخوارگر نام تاریخی ناحیه ای در ایران پیش از اسلام بوده است ، به نقل از دانشنامه ایرانیکا پتشخوارگر نام قدیمی کوه های طبرستان بوده است ) نام سلسه جبالی که بر آن حکومت می کرد .
« مرگ کاووس فرزند قباد یکم » در سال ۵۳۰ میلادی یا ۵۳۷ میلادی ، کاووس به خسرو در نبرد با ترک ها کمک کرد و غزنی ( شهری در مرکز شرقی افغانستان ، این شهر در زمان غزنویان ، پایتخت افغانستان فعلی بود ) را بدست آورد . با این همه زمانی که پس از پیروزی اش به طبرستان باز میگشت ، ناگاه سر به شورش برداشت و ادعای تاج و تخت سلطنت را کرد . خسرو این شورش را سرکوب و وی را شکست داد ، و پس از آن تصمیم گرفتند که کاووس را به تیسفون ببرند . در آنجا دو گزینه پیش پایش گذاشتند ؛ یا به گناهانش اعتراف کند ، و یا اینکه مرگ را انتخاب کند ، در نهایت کاووس مرگ را برگزید .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.