کمبوجیه یکم ، ( درسال ۵۹۰ _ ۵۵۹ قبل از میلاد ) فرزند و جانشین کوروش یکم و پدر کوروش بزرگ بنیانگذار سلسله هخامنشی بود .
مقبره منسوب به کمبوجیه یکم در پاسارگاد می باشد . وی زاده انشان بود و همسرش ماندانا نام داشت ، او صاحب پسری از ماندانا به نام کوروش بزرگ شد .
« ریشه نام کمبوجیه » کامبایسس ( پارسی باستان : کمبوجیه ، ایلامی : کنبوزیه ، آکدی : کمبوزیه ، آرامی : کنبَوزی ) نام دو پادشاه از سلسله هخامنشی می باشد . بر طبق گفته بعضی از دانش پژوهان ، ریشه این نام عیلامی است . درصورتی که دیگر دانش پژوهان آن را با کمبوجه ، نام مردمان ایرانی که در شمال غرب هند روزگار میگذرانند متصل می کنند .
« دوره حکومت کمبوجیه » کمبوجیه از سال ۵۵۹ تا ۵۹۰ قبل از میلاد بر ایران حکومت میکرد و شاه انشان بود . وی فرزند کوروش یکم و پدر کوروش بزرگ بوده است . هیچ اطلاعاتی راجب زمان حیاتش باقی نمانده است . مهم ترین منبع اطلاعات در مورد وی حکاکی متعددی است که از کوروش بزرگ بر جای مانده است : « پسر کمبوجیه ، شاه بزرگ ، شاه انشان و نوه کوروش یکم ، شاه بزرگ ، شاه انشان » در حکاکی یافت شده . در ساختمان خشتی اُروک ( به انگلیسی : Uruk ) نوشته شده : « پسر کمبوجیه ، شاه نیرومند » . در اور ( به انگلیسی : Ur ) نوشته شده : « پسر کمبوجیه ، شاه بزرگ سرزمین انشان » . و در حکاکی در پاسارگاد نوشته شده : « پسر شاه کمبوجیه ، شاه هخامنشی » .
طبق گفته های هرودوت ، کمبوجیه پادشاه نبود بلکه مردی از خانواده ای خوب و با اصالت بود که با ماندانا دختر آستیاگس ازدواج کرده بود . حاصل ازدواج آن دو کوروش بزرگ بود . گزنفون نیز می گوید که کمبوجیه با ماندانا دختر آستیاگس ازدواج کرده بود و پادشاه پارسی ها نامیده می شد . وی همچنین ادعا کرده است که فرمانروایی کمبوجیه به عنوان « پادشاه پارس » محدود به شورای بزرگان و امیران بوده است . در اینجا هیچ گونه مغایرتی میان ادعای کوروش بزرگ که گفته بود پدرش شاه انشان است و گزارش و ادعای گزنفون که گفته بود او پادشاه ( شاه ) پارس است وجود ندارد ، زیرا که انشان و پارسه اسم جایگزین یکدیگر برای یک سرزمین هستند .
تارنمای تاریخ پارسی تنها یک وبسایت تاریخی ،ادبی و فرهنگی می باشد، و هیچگونه مقصود سیاسی را دنبال نمی کند! تمام مطالب منتشر شده این سایت بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد… در صورتی مشاهده هرگونه محتوا خلاف قوانین، آن را از طریق ایمیل زیر به ما گزارش کنید تا محتوا مسدود شود!
روابط عمومی: parshistory.com@gmail.com
تمامی حقوق این تارنما (محتوا و عکس و پوسته) متعلق به "تاریخ پارسی" می باشد و استفاده از آنان در سایت های دیگر تنها با ذکر نام تاریخ پارسی و لینک آن مجاز است.