حکومت گیل گیلانشاه یا گیل گاوباره، همچنین به نام گیل بن گیلانشاه، پادشاه و بنیانگذار سلسله دابویید یا همان سلسله گاوباریان در سال 642 بود که تا زمان مرگش در سال 660 حکومت کرد.
نسب گیل گیلانشاه
به گفته ابن اسفندیار، دابوییان از تبار جاماسب شاه ساسانی، برادر قباد پادشاه ساسانی بودند. گیل گاوبارا نوه پیروز بود که به عنوان قهرمان اساطیری ایرانی رستم شجاع توصیف شده است. پیروز بعدها حاکم گیلان شد و با یک شاهزاده خانم محلی ازدواج کرد که پسری به نام گیلانشاه برای او به دنیا آورد.
گیل گیلانشاه (گیل بن گیلانشاه) و همه شاهان این سلسله با توجه به اینکه از نژاد ساسانیان بودند، همیشه سکه هایی که ضرب میکردند طبق سکه های پادشاهان ساسانی بود.
بیوگرافی گیل گیلانشاه
در دهه 640 شاهزاده گیل گاوبارا (ح. 642-660)، نبیره شاهانشاه جاماسپ تمام دیلم و گیلان را فتح کرد و فتوحات خود را تا طبرستان گسترش داد. والی آن سرزمین ورش از یزدگرد سوم درخواست کمک کرد.
یزدگرد سوم که آگاهی یافت گیل از نژاد شاهان ساسانی است، در عوض گیل گاوبارا را به عنوان حاکم منطقه به رسمیت شناخت، و به گیل گاوبارا لقب پاداشوارگرشاه (شاه پادیشوارگره) داده شد.
مرگ گیل گیلانشاه (گاوبارا)
سرانجام گاوباره (گیل گیلانشاه) به ۶۸۱ میلادی درگذشت و دو پسرش دابویه و پادوسبان بر سر جانشینی نبرد کردند. سرانجام مرزهای پدرشان را دو قسمت تقسیم کردند و به این ترتیب بود که دابویه در طبرستان و گیلان، و پادوسبان در رویان(کلار،کجور،چالوس و رستمدار) شاه شدند.
گویند دابویه که از لحاظ سن بزرگتر بود، همیشه بدخلق و عصبی بود ولی پادوسبان بسیار خوش اخلاق و مهربان بود، به همین دلیل مردم ایران و درباریان بیشتر به سمت پادوسبان جذب میشدند.
پادوسبانیان و گاوباریان دو سلسله ایرانی از نژاد شاهان ساسانی هستند که پس از مرگ گاوبره در مازندران و گیلان ظاهر شدند.
سرچشمه:بارتولد، وی. (2015). «فصل پانزدهم. گیلان و مازندران