داریوش دوم هخامنشی

5 1,898

بیوگرافی داریوش دوم هخامنشی
داریوش دوم نهمین پادشاه از دودمان هخامنشی است مورخان یونانی این شخص را نوتوس یعنی حرامزاده لقب داده اند، زیرا وی فرزند یکی از زنان غیر عقدی اردشیریکم به نام کسمارتیدن بوده است. داریوش را سوریائی نیز می نامیدند چرا که مادر وی بابلی بوده است. داریوش دوم که نام اصلی او اُخُس بود در سال 475 پیش از میلاد زاده شد و در سال 423 پیش از میلاد مسیح بر تخت نشست. داریوش با خالۀ خود پریزاد (پروشات) ازدواج کرد و این زن در همۀ نیرنگ ها و دسیسه های دربار وی دست داشت.
داریوش دوم دارای 5 فرزند به نام های اردشیر (اردشیر دوم) و آمستریس، موروش کوچک، اُستن، هخشتره و آرتوتیس بود

شورش در امپراتوری
یکی از آن رویدادها سرکشی آرسیت برادر داریوش دوم بود که به تحریک یونانی های اجیر شده رخ داد. داریوش با تطمیع یونانیان مزبور آن ها را از گرد برادر پراکنده ساخت و بر او دست یافت و در جنگی که میان داریوش دوم و برادرش درگرفت، داریوش پیروز شد.


سیاست داریوش دوم در قبال یونان و جنگ پلوپونس در یونان
از وقایع دیگر دوران داریوش دوم جنگ پلوپونس بود که در نهایت بین آتن و اسپارت درگرفت. دولت اسپارت درصدد بر آمد به دربار ایران نزدیک شده به کمک امپراتوری ایران، آتن را شکست دهد. داریوش در ابتدا به این پیشنهاد روی خوش نشان نمی داد، زیرا وی بر این عقیده بود که وجود اختلاف میان دولت های یونانی و حفظ موازنه ای که از طریق آن حاصل می شد، از برتری یکی بر دیگری مفیدتر بود، اما پس از آن که نیروی دریایی آتن در جزیره سیسیل شکست خورد، تیسافرن ساتراپ لیدی نزدیکی اسپارت را به صلاح ایران تشخیص داده و با آن دولت پیمان اتحاد بست، ولی نحوۀ کمک مالی خود به اسپارت را طوری ترتیب داد که نه پیروز شود و نه شکست یابد، و در نتیجه جنگ به طول انجامد.

قرارداد کالیاس
این وضع همچنان ادامه داشت تا آن که کوروش پسر داریوش به فرمانروایی آسیای صغیر برگزیده شد. کوروش بر میزان کمک به لیزاندر فرمانده سپاه اسپارت افزود و این امر سبب شد که نیروی دریایی اسپارت، نیروی دریایی آتن را به زانو در آورد. اسپارتیان پس از این پیروزی وارد آتن شدند و دیوارهای آتن را از بیخ و بُن بر انداختند.
پیشروی هایی که در این دوران نصیب ایران شد، مرهون کاردانی و اقتدار تیسافرن و فرناباد(هر دو از ساتراپ های آسیای صغیر بودند) بود. مخصوصا باید این نکته را ذکر کرد که تیسافرن ساتراپ لیدی با استفاده از اختلافات میان یونانیان، حداکثر قدرت و نفوذ را در آن کشور به دست آورد و در اثر اعمال سیاست و کاردانی وی، یونانیان آسیای صغیر که به موجب قرارداد کالیاس استقلال یافته بودند و همچنین تعدادی از جزایر یونانی، دوباره فرمانبردار امپراتوری ایران شدند. البته باید این موضوع را نیز اشاره کرد که از این زمان وضع ارتش ایران رو به خرابی نهاد، زیرا دربار مشکلات خود را با پول حل می کرد و در نبردها از وجود سپاهیان اجیر یونانی استفاده به عمل می آورد.

مرگ داریوش دوم
به طور کلی وقایع دربار داریوش دوم حکایتگر وجود هرج و مرج و انحطاط کامل در خانواده هخامنشی بود. از آن جمله می توان جنایت هایی را برشمرد که به دست پریزاد همسر داریوش دوم که در سنگدلی بی نظیر بود ، انجام می گرفت.

عکس آرامگاه داریوش دوم


به طور کلی در دوران وی زنان و خواجه سرایان در کارهای دولتی از نفوذ و اقتدار کامل برخوردار بودند و به همین جهت در کشور های تابع ایران شورش های پی در پی بروز کرد. داریوش دوم به سال ۴۰۴ پیش از میلاد به مرگ طبیعی در گذشت. آرامگاه داریوش دوم در کوه رحمت ر نقش رستم واقع شده است.

جدایی مصر از امپراتوری ایران
در دوران داریوش دوم مصر تحت رهبری شخصی به نام آمیرته سر به طغیان برداشت و پادشاه ایران نتوانست از عهدۀ این شورش بر آید.
داریوش فرمانروایی جزایر یونانی نشین آسیای صغیر را به پسر کوچک خود کوروش واگذار کرد. کوروش که این مقام را به یاری مادرش پاریزاتیس به دست آورده بود، چون از بیماری پدر خود در بابل آگاه شد، قلمرو خویش را به لیزاندر اسپارتی سپرد و خود رهسپار بابل شد، و این همان سرداری است که در سال ۴۰۵ پیش از میلاد کشتی های جنگی آتن را در آگوس نپاموس از میان برده بود. منظور کوروش از شتاب در عزیمت به بابل آن بود که از نفوذ مادرش استفاده کند و به جای برادر خود ارشک (اردشیر دوم) بر تخت پادشاهی بنشیند. اما وی هنگامی به آن شهر رسید که پدرش درگذشته و ارشک در پاسارگاد به پادشاهی رسیده بود(۴۰۴ پیش از میلاد). کوروش عازم پاسارگاد شد و ارشک با آگاهی از حرکت او نیرویی فراهم آورده آهنگ سرکوبی او کرد. اما پیش از آن که با برادر رو به رو شود، کارگزارانش کوروش را دستگیر ساخته و به حضور شاه جدید آوردند. ارشک (اردشیر دوم) دستور قتل برادر را صادر کرد، اما هنگامی که مامورانش می خواستند این حکم را به مرحلۀ اجرا در آورند، پاریزاتیس فرزند خود را در آغوش گرفت و از اجرای فرمان پادشاه جلوگیری کرد. و کوروش مورد عفو قرار گرفته و به ساتراپی های آسیای صغیر (همان ساتراپی های خود کوروش) گمارده شد.

سر چشمه ها
تاریخ ده هزارساله ایران – رضایی
هزاره های گمشده – رجبی

[review]

5 1 رای
رأی دهی به این نوشته
اشتراک در
اطلاع از
guest
5 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
اندیشه خود را به یادگار بگذارید!x