7 تن از زنان قهرمان تاریخ ایران

10 10,607

در این بخش از تاریخ پارسی به معرفی 7 تن از زنان قهرمان تاریخ ایران خواهیم پرداخت که همانند این زنان قدرتمند در تاریخ ایران بی مانند بوده اند. زنان جنگجوی تاریخ ایران که در برهه های حساس و تعیین کننده نقش بسزایی داشته اند و جان فشانی هایی از خود نشان داده اند که کمتر کسی می توانسته از عهده آن بر بیاید.

لازم به گفتن است که این زنان قدرتمند تاریخ ایران که در ادامه خواهیم شناخت فقط بر اساس تاریخ شماره گذاری شده اند و به نوعی قصد رتبه بندی کردن آنها را نداشته ایم. این زنان معروف در تاریخ ایران عبارت است از: 


یکم: بانو گشسب
در دوره: اساطیری

بانو گُشَسْپ از شخصیتهای حماسی ایرانیان است. گشسپ دخت رستم دستان و همسر گیو جهان پهلوان ایرانی و مادر بیژن است. وی یکی از زنان پهلوان ایران زمین است که منظومه‌ای با نام  بانوگُشَسب‌نامه یا بانوگشسپ‌نامه برای این بانو سروده شده و یکی از حماسه‌های ملی ایران به حساب می آید.

 آورده اند بانو گشسب خواستگاران بسیاری داشت که هر کدام از این خواستگاران پهلوانان بزرگی بوده‌اند و هر کدام ماجرایی داشته‌اند.  سرانجام کار برادر رهام یعنی گیو موفق می‌شود با بانو گشسب ازدواج کند.


دو: بانو گرد آفرید
در دوره: اساطیری

 

گردافرین

 

گَردآفرید یا گُردآفرین پهلوان بزرگ زن ایرانی و دخت گژدهم است. در شاهنامه و در داستان رستم و سهراب گردآفرید با سهراب جنگ کرد ولی به دست او گرفتار شد، گرد آفرین با هوش بالای خود توانست خود را از دست سهراب برهاند.

فردوسی بزرگ از او چنین گفته است:
زنی بود بر سان گردی سوار 
همیشه به جنگ اندرون نامدار 

 کجا نام او بود گردآفرید 
زمانه ز مادر، چنین نآورید


شماره سه: بانو آرتمیس
در دوره: هخامنشیان

 

بانو آرتمیس

 

از بانو آرتمیس به عنوان نخستین زن دریا سالار تاریخ جهان تا به امروز یادکرده اند. او در سال ۴۸۰ پیش از میلاد به درجه دریا سالاری ارتش شاهنشاهی هخامنشیان در زمان خشایارشا رسید.

 

آرتمیس با تجربه بالا و با هوش خاص خود٬ ناوهای ایران را رهبری کرد، در حالی که بسیاری از کشتی های دیگر از دشمن شکست خوردند، ناوگان زیر فرمان آرتمیس بر یونانیان پیروز شد. این بانو از مشاوران جنگی خشایارشا نیز بوده است. مورخان یونانی او را در زیبایی و متانت سرآمد همه زنان آن دوره باستان نامیده اند.


چهار : بانو یوتاب
در دوره: هخامنشیان

 

بانو یوتاب

 

در آخرین روزهای شاهنشاهی هخامنشی و در زمان داریوش سوم میزیسته است.  از او به عنوان خواهر آریوبرزن نام برده شده است که در زمان حمله اسکندر به ایران و سه شکست پیاپی سپاه ایران از یونانیان، سپاه ایران در بند پارس برای جلوگیری از ورود سپاه اسکندر به پارس، مقابل سیل سپاهیان اسکندر مردانه می جنگید و شمشیر زد، طوری که سربازان یونانی از مقابله با او می گریختند. او در نهایت در جنگ با سپاهیان اسکندر کشته شد.


شماره پنجم: بانو گردیه
در دوره: ساسانیان

 

کردویه

 

گُردیه یا گُردیا زنی جنگاور از خاندان مهران (خواهر بهرام چوبین) بود که در داستان‌های ملی ایران و شاهنامه نام وی نیز ذکر شده‌است. از شهامت های اوبسیار گفته است طوری که گردیه همراه بهرم چوبین و در جنگ با ترکان در سپاه ایران حضور داشت و حتی جان بهرام چوبین را در جنگ با ترکان نجات داده بود. گردیه در شمشیر زنی و تیراندازی به قدری مهارت داشت که به نوعی یکی از پهلوانان عصر خویش بود.

گردیه در زمانی نیز به ازدواج خسرو پرویز درآمد وی همچنین مادر جوانشیر پسر خسرو بود. پسرش جوانشیر در دوران تاریک بعد از کشته شدن پدرش خسروپرویز، مدت کوتاهی سلطنت کرد.


شش: بانو کیسیا
در دوره: ساسانیان

 

کیسیا

 

اگر بخواهیم درباره کیسیا بگوییم باید به دوران سقوط و اضمحلال امپراتوری ساسانی بازگردیم جایی که اعراب به سوی مرز های ایران تاخته اند و ارتش ایران نیز به دلایل گوناگون ناتوان در دفاع از ایران است.

کیسیا در دژی که همه ساکنان آن کودکان و زنان بودند و (همه سپاه وی زنان بودند) در مقابل سپاه اعراب مقاومت کرد و بسیاری از اعراب را بر خاک هلاک افکند ولی سرانجام شکست خورد و جان باخت.


شماره هفت : بانو خرمدین
در دوره: عباسیان

بانو خرمدین یکی دیگر از جنگاوران و قهرمانان زن ایران زمین است که در واقع همسر بابک خرمدین می باشد که در سرزمین آذرآبادگان بر ضد خلفای عباسی و نجات ایران جان فشانی ها و کوشش های فراوانی کرد که نام خویش را به عنوان جنگاور زن تاریخ ایران بر جای گذاشت.


شما چه فکر می کنید آیا به نظر شما زنان جنگجوی دیگری در تاریخ ایران بوده اند که نامشان در لیست بالا نیامده است؟ خوانندگان گرامی میتوانند دیدگاه ها در بخش نظرات در زیر همین برگ یا در انجمن بیان نمایند.

سرچشمه: تاریخ پارسی – بردیا

3.4 10 رای ها
رأی دهی به این نوشته
اشتراک در
اطلاع از
guest
10 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
اندیشه خود را به یادگار بگذارید!x